Historikk

Askim Soroptimistklubb ble chartret 29.08.1987 av Sarpsborg Soroptimistklubb. Vår første president var Margaret Spenning. Fra oppstart var det 20 medlemmer fra Skiptvet og Askim. Charterfesten ble holt på Gilje Selskapslokaler i Askim

Tilstede var fadderklubben Sarpsborg med 12 medlemmer og sin president Lise Jakobsen, gjester fra naboklubbene Halden, Rygge, Moss, Oslo, men også enkeltfadder fra soroptimistklubber i Drammen, Hønefoss og Ørebro i Sverige!

Norgesunionen var representert ved Liv Opsal fra Mo i Rana, og Europafederasjonens representant var Gerda Højgaard fra Danmark.

Askimklubben feiret sitt 25 årsjubileum i 2012, da var 5 av chartermedlemmene til stede. 3 av disse hadde vært borte fra klubben i mange år, men har kommet tilbake i den senere tid. Blant dem klubben første president, Margaret Spenning.

Askimklubben har arrangert 2 Distriktsmøter i denne perioden: 1. Distriktsmøte var 21. oktober 1995 i Askim Rådhus. Program: «Kvinner i hverdag og fest». Hovedtaler var Birgit Borgersen Wiig, redaktør og medeier i Øvre Smaalenenes Avis. Hun kom med betraktninger rett fra Kvinnekonferansen i Bejing samme år.

2. Distriktsmøte var 15.oktober 2005 i Askim Kulturhus med hovedprogram: Lege Åsa Rytter Evensen som skulle snakke om «Kvinner i alle aldre og samliv». Men det dreide seg mest om Eldre kvinner og sex! Meget vellykket.

Klubben har møtedag 2. mandag i måneden, og i tillegg til mange interessante program på medlemsmøtene, har det vært ekskursjoner til enkelte medlemmers arbeidsplass, besøk på bedrifter og institusjoner etc., flest i nærmiljøet, men også i andre regioner.

I september 1999 ble Askimklubben kontaktet av en relativt ny polsk soroptimistklubb som ønsket å besøke norske klubber for å lære mer klubbarbeid! 16 polske damer kom til Askim (bl.a.) og deltok på et 2 dagers program. De overnattet privat hos Askimklubbens medlemmer.

Noen av klubbens medlemmer deltok også på «Youth under sail» i juli 2002, der alle var mannskap på en seilas fra Bergen til Shetlandsøyene på Bergens stolte skoleskip/seilskute Statsraad Lehmkuhl. Øst- og vesteuropeiske soroptimistklubber hadde valgt ut 26 ungdommer fra 16 forskjellige europeiske land som hadde gjort seg fortjent til å være med på en slik internasjonal seilas. Målet var «å skape vennskap for internasjonal fred og forståelse». Det var med 24 norske soroptimistungdommer/voksne og 80 norske speidere, alle jobbet som mannskap på seilskuta!

I september 2007 deltok 4 av klubbens medlemmer på en internasjonal sykkeltur i Nederland. Det var 28 soroptimister fra 8 europeiske land, på en relativt liten kanalbåt! De sov og spiste ombord, og syklet fra by til by, mens kanalbåten fulgte vannveien. På hvert nytt sted ble syklistene mottatt av den lokale soroptimistklubben, som arrangerte sightseeing, kirkebesøk, byvandring, kunstutstilling, middag e.l. Ordet SOROPTOMIST (soror=søster og optimae=av det beste) ble her praktisert internasjonalt!

Høsten 2010 hadde Askimklubben besøk fra Sverige av sin vennskapsklubb i Nykøping-Oxeløsund til et 3 dagers program og privat innkvartering hos Askimklubbens medlemmer.

Askimklubben har hatt ulike prosjekter i årenes løp, og det mest vellykkede enkeltprosjekt var en stor mannekengoppvisning med et bra overskudd. Klubben har i mange år avviklet kransekakelotteri 1-2 ganger årlig i 3 av de kommunene der klubbens medlemmer bor, Askim, Mysen, og Skiptvet. Overskuddet fra disse lotteriene gis til forskjellige formål, alt fra Natteravnene, Frelsesarmeen, Krisesenteret, Home Start, utvalgte vanskeligstilte barn i kommunen, norskdrevet barnehjem i India, og tilsvarende i Afrika. Årets overskudd går til utdanning av KVINNELIGE lærere i Afganistan, slik at eldre afghanske jenter kan få skolegang, da de etter 12 årsalderen ikke har lov til å bli undervist av mannlige lærere! Det er en Askimdame som leder dette viktige prosjektet i Afghanistan.

Askimklubben har i alle år hatt et medlemstall på pluss/minus 20 medlemmer, og har i dag 21 medlemmer, fra Askim, Mysen, Skiptvet og Trøgstad.

Bilde fra klubbens 25 års jubileum i 2013